Przejdź do treści głównej
Lewy panel

Wersja do druku

Żuj rzeżuchę na zdrowie

18.03.2008
Autor: Magdalena Gajda
Źródło: Magazyn Integracja 2/2008

To jedna z najprostszych w uprawie roślin. Wystarczy rozsiać jej ziarna na skrawku wilgotnej ligniny ułożonej w niewielkiej skrzyneczce i ustawić na parapecie. Aby wyrosnąć, rzeżucha potrzebuje tylko 10 dni.

Jej soczysta, zielona barwa zwiastuje wiosnę, a bogactwo składników odżywczych: witamin A, C, B, PP,  K, E, soli mineralnych, żelaza, magnezu, chromu i wapnia - zapewnia zdrowie i pomaga w przezwyciężeniu pozimo¬wego wyczerpania. Dzięki specyficznemu, lekko ostremu posmakowi rzeżucha wzbogaca smak wielu potraw i poprawia apetyt! Jest także świetnym naturalnym ''lekiem'' szczególnie cenionym przez diabetyków, reumatyków, ''sercowców'', osoby cierpiące na zaburzenia układu krążenia, nerek (roślina działa silnie moczopędnie!), tarczycy. Jej walory doceniona; także w leczeniu chorób dermatologicznych.

Na zdjęciu: rzeżucha

Faszerowane jajka

4 jajka gotujemy na wolnym ogniu na twardo, pilnując, aby nie popękały skorupki. Nieobrane jaja przecinamy wzdłuż na dwie połówki i wyjmujemy z nich białka i żółtka, które następnie kroimy w drobniutką kosteczkę lub ścieramy na tarce warzywnej z małymi otworami. Do bazy białkowo - żółtkowej dodajemy pokrojone drobno: 3-4 rzodkiewki i połówkę ogórka kiszonego, oraz po łyżce: posiekanego szczypiorku i rzeżuchy, śmietany, masła, małą łyżeczkę musztardy, sól i pieprz. Masą wypełniamy skorupki jajek i fantazyjnie dekorujemy szczypiorem.

Sałata z rzeżuchy i pieczarek

25 dag małych pieczarek myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Po 1 garści świeżych liści szpinaku i rzeżuchy opłukujemy, odsączamy z wody. Szpinak i pieczarki wkładamy do dużej misy i polewamy sosem wykonanym z: 3 łyżek oleju sezamowego, soku z połówki cytryny, soli, pieprzu czarnego i mielonej czerwonej papryki. Wymieszaną sałatę posypujemy rzeżuchą i nakładamy na talerze. Danie najlepsze jest tuż po przyrządzeniu, gdy jego zielone składniki są chrupkie.

Zupa z rzeżuchy

4 ziemniaki pokrojone na kawałki gotujemy w osolonej wodzie. Gdy są już miękkie, dodajemy ok. 15 dag rzeżuchy. Gotujemy jeszcze 5 minut, studzimy i miksujemy lub przecieramy na gładki krem. Podgrzewamy, dodając do masy 5 dag masła, doprawiamy śmietaną, solą i pieprzem. Podajemy z grzankami lub sypkim ryżem, posypane świeżą rzeżuchą i startym serem parmezan.

Dodaj komentarz

Uwaga, komentarz pojawi się na liście dopiero po uzyskaniu akceptacji moderatora | regulamin

Komentarze

Prawy panel

Wspierają nas